2013. október 26., szombat

Sáfrány

Ez az! Sáfrányos töltött pulyka! Ez lesz a menü vasárnap este, amikor Juditék jönnek vacsorára. Végre megvan a megfelelő recept! Elmentette az oldalt a kedvencek közé, majd kikapcsolta a gépet.
Tünde már hétfőn, ahogy az anyósa letette a telefont, nekiállt a munkának. Régen várt erre az alkalomra, most van egy hete, hogy megtegye az utolsó lépéseket. A recept megvan, már csak a friss hozzávalók kellenek. Nagy gonddal választotta ki a legszebb pulykacombokat a hentesnél, majd elment a piacra, hogy friss gombát, zöldséget és sáfrányt vegyen. Erre a tervezettnél több idő elment, nem gondolta, hogy ilyen macerás lesz a beszerzése. Kiderült, hogy nem is lehet frissen kapni a piacon, hiszen egzotikus fűszer. Egy grammja több száz forint, sőt ha valódi sáfrány, akkor még drágább, tudta meg egy kis fűszerkereskedés tulajdonosától, ahol végül talált. Nem baj, megérte ennyit kajtatni utána, gondolta, hiszen nélküle az egész vacsora nem lenne az igazi.
Márpedig mindennek tökéletesnek kell lennie, Judit csak azt tudja elfogadni. Éppen ezért a hét többi napján az estéit takarítással töltötte. A gyerekek már nem laktak otthon, utánuk nem kellett pakolni, így csak a férje utáni szokásos kupit kellett eltüntetni. Azt már szinte csukott szemmel intézte, hiszen húsz éve ugyanoda dobálja le a koszos zokniját, ugyanúgy otthagy egy csomó szőrt a mosdókagylóban borotválkozás után. Arra az egyre nem tudta megtanítani Mrs. Tökéletes a kis fiacskáját, hogy pakoljon el maga után, dohogta, miközben a csapot sikálta. De már nem tart sokáig! Ettől a gondolattól egész jó kedve lett, a szőnyeg rojtjait is fütyörészve igazgatta, a szobanövényeknek még énekelt is, amikor a levelüket törölgette. Szombat este hagyta abba a munkát, amikor az utolsó kivasalt függönyt is a helyére akasztotta.
Vasárnap délelőtt már a konyhában volt, nem akarta kapkodással elrontani a vacsorát. Kikeverte a sáfrányos szószt és betette a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A combokat bevagdosta, megtöltötte a gombás töltelékkel, megtűzdelte fokhagymával és szalonnával, a végén jól befűszerezte, majd a sütőbe tette a tepsit. Tálaláskor tányérokra szedte a sült húsokat a zöldkörettel és egy kivételével mindet meglocsolta a szósszal. Az utolsó adag öntetbe beleszórt még valamit, alaposan elkeverte és úgy öntötte rá a combra. Ezt a tányért vitte ki először és mint mindig, letette Judit elé.
Az este tökéletesen sikerült. Férje és apósa hang nélkül, gyorsan evett, náluk ez a legnagyobb dicséret. Az anyósa mindössze egyszer kérdezett, azt, hogy mitől van ilyen érdekes íze a szósznak? A sáfrány teszi egy kicsit pikánssá, felelte Tünde és evett tovább.
Lefekvés előtt a férje újra megdicsérte a főztjét és örült, hogy ma végre nem vesztek össze az anyjával, amire húsz éve nem volt példa. Igyekeztem kitenni magamért, felelte mosolyogva Tünde.
Igaza volt annak az internetes fórumnak – gondolta -, a sáfrány tényleg elnyomja az altató keserű ízét. Már nem tart sokáig, sóhajtotta és mély álomba merült.

1 megjegyzés: